Naširoko čuven i nadaleko poznat ovaj sir je svojim ukusom uspeo da opstane vekovima.

O ovom siru ispredale su se razne priče-od onih koje su malo proverive i donekle smešne do onih koje su zaista vredne pomena i divljenja. Po jednoj od tih, divljenja vrednim pričama, Somborski sir u kačici se nekada davno zvao Staparski. Njegova proizodnja je počela u selu Staparu i na salašima oko Stapara koji je od Sombora, udaljen 13km. Staparci će i danas reći da je ovo Staparski sir u kačici i Somborcima ne opraštaju što su im taj proizvod imenom ’’ukrali’’.

Čuveni Vinston Čerčil je po jednoj anegdoti upravo zbog čuvenog Staparskog sira u kačici naučio gde se nalazi Stapar (pored kojeg se nalazi Sombor, šala koja se i danas ispreda po Somboru, a kojom se Staparci naročito ponose), a u stvarnosti ovaj sir je stigao do Bečkog dvora i Pariza! 

Tajna pravljenja ovog sira dobro se čuvala. Znalo se da se zanat ne sme preneti na ćerku – ćerka bi udajom tu tajnu prenela u drugu kuću stoga bi se recept prenosio isključivo snaji koja u kuću dođe i koja bi nastavila sa tradicijom proizvodnje tog sira.

Sir u kačici poznat je kao vrhunski specijalitet. Ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sirom niti njegov ukus može da se svrsta u određenu grupu. Delikates koji se danas konzumira među ljudima koji umeju da prepoznaju pravi , pun ukus, da ga uklope uz dobro vino ili da jednostano budu verni starim ukusim i kvaitetnoj hrani Izuzetno je specifičnog ukusa jer sazreva u drvenoj kačici iz koje se konzumira. Kremasta tekstura i bogat ukus je ono što ćete pamtiti ukoliko već niste probali ovaj specijalitet.

Sir u kačici – somborski specijalitet za celi svet

Danas na tržištu ovog sira gotovo da više nema. Njegova proizvodnja je veoma zahtevna i to je svakako jedan od razloga zasto današnji preduzetnici zaziru od proizvodnje sira u kačici. Mi se borimo da ovaj sir zaštitimo u potpunosti jer je ovo jedini autohtoni sir sa prostora bivše Jugoslavije koji je priznala Svetska mlekarska organizacija. Od nedavno, Somborski sir je zaštićen geografskim poreklom, a naša mlekara će nastojati da istraje u brendiranju kako bi ovakav delikates bio dostupan još dugi niz godina.