Mleko u pop kulturi

Mleko je proizvod koji se u svakoj kući konzumira na dnevnom nivou. Ovaj proizvod danas je dostupan u različitim varijantama, ali ne postoji ništa što može da zameni ukus pravog domaćeg mleka. 

Kako je mleko jedna od najzastupljenih namirnica ono je svoje mesto našlo i u pop kulturi. Od književnosti, filma, do muzike, mleko je bilo prisutno. 

Ljubiteljima distopijskih romana i filmova sigurno je poznata scena iz legendardnog filma Paklena pomorandža, po knjizi Entonija Bardžinsa, u kojoj glavni junak Aleks konzumira mleko u mlečnom baru Korova. Ovo mleko ima dodatke halucinogenih droga a Aleksov izbor je mleko Moloko Plus. Pisac romana Paklena pomorandža igrao se preuzimanjem reči iz ruskog jezika, pa je omiljeno mleko glavnog junaka zapravo dobilo ime po ruskoj reči za mleko. Kasnije je taj isti izraz preuzeo i čuveni bend Moloko, inspirisan ovim delom. 

Ni veliki Alfred Hičkok nije odoleo da iskoristi mleko u svojim filmovima. Najpoznatnija scena je svakako ona iz filma Sumnja iz 1941. u kome su glavne uloge igrali Keri Grant i Džoan Fonten koja je za ovu ulogu osvojila i Oskara. Reditelj je u zanimljvoj sceni uspeo da prenese sumnje junakinje da muž želi da je otruje mlekom. U saradnji sa snimateljem su efekat sumnje pojačali ubacivanjem sijalice u čašu mleka zbog koje je ona svetlela u mračnim scenama.

Sumnja nije jedini Hičkokov film u kome je koristio mleko. Prvi put ga je koristio u Stranom dopisniku (1940.) a nakon ovog filma je reagovalo jedno udruženje porizvođača mleka i mlečnih porizvoda (National Creamery Butter Makers) optuživši Hičkoka za ismevanje ljudi koji piju mleko. Hičkokov odgovor na optužbe bio je korišćenje otrovanog mleka u filmovima Sumnja i Začaran (1945.).

Popularni američki sitkom The Office pun je komičnih situacija u kancelariji fiktivne firme za prozivodnju papira u Pensilvaniji. Jedan od glavnih likova u seriji Majkl Skot najčešće pije mleko sa šećerom.

Za razliku od pomenutih filmova gde je mleko otrovano, psihodelično, ili zašećereno, mnogi autori su ga u filmovima koristili sasvim drugačije. Mleko je korišćeno kao simbol nevinosti, mladosti, majčinstva ili čistoće. Luk Beson je u filmu Profesionalac (1994.) je iskoristio mleko baš ovako. Leon, koga tumači Žan Reno, je profesionalni ubica koji prihvata da se brine o Matildi, devojčici koja dolazi iz disfunkcionalne porodice. Leon često pije mleko, što je u suprotnosti sa činjenicom da je on plaćeni ubica, ali to mleko sve vreme naglašava njegov odnos brige prema devojčici.

Ni Tarantino nije ostao imun na korišćenje motiva mleka kako bi gledaocima dočarao degradaciju moralnih vrednosti. U Prokletnicima (Inglorious Bastards, 2009.) francuski farmer nudi nacističkog generala koga tumači Kristofer Volc vinom, koje ovaj odbija zahtevajući čašu mleka. On je ispije na iskap pripremajući se da počini zločin. Negativac u ovoj sceni demonstrira svoju nadmoć nad dobrotom i čistotom koju predstavlja mleko.

Mleko se pojavljuje i u remek delu Buntovnik bez razloga, zatim Nema zemlje za starce, ili Pobesnelom Maksu. Mleko obogaćuje različite scene filmova i stranice romana, ali i svakodnevni život svih nas. Gulmlek vam zato, osim liste dobrih filmova u kojima se pojavljuje motiv mleka, nudi i naše mleko koje stiže pravo sa vojvođanskih pašnjaka.

Možemo da garantujemo da je to čistije mleko od onog u Hičkokovim filmovima, da je za razliku od onog koje pije Aleks u Paklenoj pomorandži zdravo i za decu, i za odrasle.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *